Skip to content

InfraHealth werkt dagelijks met zorgtechnologie. Wij ondersteunen zorgorganisaties met de inzet van zorgtechnologie, zodat de zorg beter en gemakkelijker wordt. Maar wat is dat nou precies, zorgtechnologie? En hoe passen e-health en domotica daarin? Onze consultant Gerwim Heerspink legt het uit.

Alle ICT die de zorg verbetert

Zorgtechnologie is een brede term. Het omvat alles wat in de zorg met ICT te maken heeft: alle technologieën die helpen bij het verbeteren, monitoren en toegankelijk maken van de zorg. Het idee is dat al die vormen van technologie samenwerken om de zorg te verbeteren. Goedkoper, efficiënter, prettiger voor het zorgpersoneel en met een beter resultaat voor de zorgvrager.

Overkoepelende term

Zorgtechnologie bestaat dus uit veel verschillende onderdelen en toepassingen zoals medische apparaten, gezondheidsapps, zorgdomotica en elektronische patiënten- of cliëntendossiers. Alle onderdelen op zich zijn autonome technologische oplossingen. Ze maken deel uit van de zorgtechnologie en kunnen met elkaar verbonden zijn.

Zorgdomotica: onderdeel van zorgtechnologie

Thuis gebruik je misschien een ‘slimme stekker’ of een ‘slimme lamp’, een op afstand werkende watermeter of een ‘slimme energiemeter’. Dat valt onder domotica of thuisdomotica. Zorgdomotica is écht iets anders. Dat is een moderne versie van het alarmoproepsysteem. Vroeger was dat een kastje aan de muur met een knop die de zorgvrager indrukte om alarm te slaan. Tegenwoordig bestaat dat alarmoproepsysteem uit slimme sensoren, speciale camera’s met software en polsbandjes met locatiebepaling. Dit soort zorgdomotica detecteert op afstand wat er gebeurt of waar de zorgvrager is. Dat kan nog een stap verder, bijvoorbeeld met de inzet van zorgrobots bij mensen die ’s nachts dwalen. Als een zorgvrager ’s nachts op wil staan, kan de zorgrobot hen vertellen dat het nog nacht is en dat ze lekker verder kunnen slapen. Dat lost problemen op nog vóór ze ontstaan.

Zorgtechnologie buiten de muren van de zorginstelling

Zorgtechnologie werd vooral ingezet bij zorginstellingen. Tegenwoordig wordt het ook steeds vaker thuis ingezet. Het zorgt voor meer welzijn bij de zorgvragers; ze blijven langer thuis wonen waardoor de druk op een woonplek in de zorginstellingen minder groot wordt. Mantelzorgers kunnen met zorgtechnologie hun naaste op afstand volgen. Een ochtend niet naar het toilet? De koelkast is niet open gedaan? Als de dagelijkse routine van de naaste afwijkt, krijgen ze een waarschuwing. Dan kan een mantelzorger of een zorgmedewerker de melding controleren.

Persoonlijke domotica als zorgtechnologie?

Steeds vaker gebruikt de zorg de informatie van thuisdomotica. Smartwatches, sensoren met software, apparaten en apps gemaakt voor consumenten kunnen steeds beter gekoppeld worden aan de zorgtechnologie. Daarmee wordt het geen zorgdomotica maar het draagt wel bij aan betere zorg.

Wij zorgen dat het werkt

Zorgtechnologie omvat veel onderdelen en is daardoor complex. Als je alle onderdelen goed op elkaar wilt afstemmen, is de juiste kennis erover belangrijk. Kennis van de technologie én van de werkprocessen. Wij hebben die kennis. Dat maakt ons dé partner voor advisering in de zorg over inzet en implementatie van zorgtechnologie. Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen doen? Neem dan contact met ons op!

De 8 meest gestelde vragen door zorgorganisaties over zorgdomotica beantwoord – deel 1

Zorgdomotica biedt veel voordelen voor de zorgvrager, de zorgprofessional én de organisatie. InfraHealth helpt organisaties bij het selectietraject van zorgdomotica. Dat doen we van Aanvraag tot Zorg, het moment dat
Lees meer...

Zorgtechnologie, daar wordt de zorg écht beter van

Als onafhankelijke dienstverlener op het gebied van zorgtechnologie bieden we alle kennis en kunde om zorginstellingen met IT-projecten te helpen. Wij hebben veel inzicht in de ontwikkeling van zorgtechnologie en
Lees meer...
slimme technologie

Toonaangevende zorgtechnologie

InfraHealth is de kennispartij voor technologie in de zorg. Daarom zijn we altijd alert op de technologische ontwikkelingen in de markt. We hebben een aantal collega’s gevraagd wat op dit
Lees meer...