Skip to content

Een goed wifinetwerk is tegenwoordig een must. Stabiliteit, snelheid, veiligheid en eenvoud zijn belangrijke meetpunten voor de beoordeling van een wifinetwerk. Dan maakt het niet uit of het een privé, zakelijk of een publiek netwerk is. Het gebruik van wifi neemt overal toe, ook in de zorg. Vele zorginstellingen zoals ziekenhuizen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen hebben een wifivoorziening. Maar wordt deze wel maximaal benut?

Besparing van tijd en kosten

Wifi heeft de laatste jaren een geweldige ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van kwaliteit, snelheid en stabiliteit. Door de introductie van nieuwe technieken is de dekking en het ontvangst enorm verbeterd. Hierdoor kan ook in de zorg met een gerust hart gekozen worden voor wifi als digitaal transportmedium. Zorgalarmering, brandalarmering, uitgifte medicatie, inzien van het elektronisch patiëntendossier (EPD) en telefoneren kunnen tegenwoordig via het wifinetwerk worden afgehandeld. En dat met de kwaliteit van een bedraad netwerk. Het wifinetwerk kan ook het gebruik van kostbare DAS-systemen (inpandige GSM-versterking) gedeeltelijk of geheel vervangen. Nu het gebruik van al deze toepassingen via één systeem -het wifinetwerk- geregeld kan worden, besparen zorginstellingen op hun beheerlasten.

Uitdagingen & keuzes

Maar als je aanneemt dat er overal wifi is, wat zijn dan de valkuilen?

In zorginstellingen maken veel verschillende gebruikers gebruik van wifi in de zorg. Denk aan:

 • Bewoners
  Hoe ga je om met door bewoners aangevraagde wifi vanuit de provider in combinatie met professionele wifi voor de zorgdiensten? Wifi is een gedeeld medium dus bij onjuiste configuratie kunnen problemen ontstaan met dekking, beschikbaarheid en continuïteit.
 • Medewerkers & gasten
  Ondersteunende diensten zoals ICT, facilitair en onderhoud maken bijna allemaal gebruik van een laptop of tablet voor hun werk. Hetzelfde geldt voor verwanten die op bezoek komen: bij opa of oma op bezoek, willen ze graag op het wifinetwerk.
 • Zorgprofessional
  De zorgprofessional leunt vaak maximaal op het wifi, alarmering gaat tegenwoordig meestal draadloos. Dus werking en beschikbaarheid van het wifinetwerk is cruciaal voor het verlenen van zorg.

Wifi in de zorg

Deze verschillende gebruikers, elk met hun eigen wensen en eisen voor het wifinetwerk, verwachten allemaal dat er in de zorginstelling overal wifi beschikbaar is. Om daaraan te voldoen moet een zorginstelling een aantal belangrijke keuzes maken rondom hun wifinetwerk:

 • Beveiliging
  Een wifinetwerk kan met meerdere lagen beveiliging beschermd worden. Waarbij het laagste niveau een netwerknaam met wachtwoord is. Hoe meer lagen beveiliging toegevoegd worden, hoe beter de bescherming. Maar meer beveiliging betekent ook hogere beheerlasten en minder flexibiliteit. Niet voor elke organisatie is de hoogste beveiliging nodig.
 • Wifi of toch bedraad?
  Wifi lijkt tegenwoordig een toverwoord. Maar wifi heeft ook nadelen. Een kabel is altijd sneller en stabieler dan wifi. Weeg daarom goed af of wifi noodzakelijk is.
 • Alternatieve draadloze drager
  Vooral als je de smartphone inzet voor zorgprocessen, is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden van een alternatieve (draadloze) drager. De configuratie en het gebruik van voice-over-wifi brengt veel (technische) uitdagingen met zich mee. Met alternatieven zoals 4G/5G kan tegenwoordig ook veel.
 • Devices
  Maak je (veel) gebruik van wifi, kijk dan ook kritisch naar de wifi-devices die gebruikt worden. Zijn dit juiste devices op de juiste plek? Het beheer en gebruiksvoorwaarden zoals batterijduur kunnen de keuze voor een device zwaar beïnvloeden.

Toekomstige ontwikkelingen voor wifi in de zorg

Als je naar de trends kijkt, is technologie inmiddels een standaard in de zorg. De mogelijkheden en technieken breiden zich dagelijks uit. Flexibiliteit is zeer gewenst en draadloze netwerken zijn steeds meer een infrastructurele eis.

Heb je een vraag naar aanleiding van deze blog of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact op met Tjerry Hoekstra. We staan je graag te woord!

Bel +31 85 0795100 of mail naar tjerry.hoekstra@infrahealth.nl.

De 8 meest gestelde vragen door zorgorganisaties over zorgdomotica beantwoord – deel 1

Zorgdomotica biedt veel voordelen voor de zorgvrager, de zorgprofessional én de organisatie. InfraHealth helpt organisaties bij het selectietraject van zorgdomotica. Dat doen we van Aanvraag tot Zorg, het moment dat
Lees meer...

Zorgtechnologie, daar wordt de zorg écht beter van

Als onafhankelijke dienstverlener op het gebied van zorgtechnologie bieden we alle kennis en kunde om zorginstellingen met IT-projecten te helpen. Wij hebben veel inzicht in de ontwikkeling van zorgtechnologie en
Lees meer...
slimme technologie

Toonaangevende zorgtechnologie

InfraHealth is de kennispartij voor technologie in de zorg. Daarom zijn we altijd alert op de technologische ontwikkelingen in de markt. We hebben een aantal collega’s gevraagd wat op dit
Lees meer...