Skip to content

InfraHealth is de kennispartij voor technologie in de zorg. Daarom zijn we altijd alert op de technologische ontwikkelingen in de markt.

We hebben een aantal collega’s gevraagd wat op dit moment een actuele technische ontwikkeling is in de zorg. We stelden deze vraag:

“Wat is op dit moment een toonaangevend technologisch hulpmiddel in de zorg?”

Gerwim Heerspink, domotica consultant

De slimme sensor of camera is een belangrijk technologisch hulpmiddel.

Het kan het deurcontact, de bedmat of andere bewegingssensoren vervangen.

Daarnaast detecteert de slimme sensor in/uit bed, in/uit badkamer/slaapkamer en of iemand ‘’te’’ lang over een toiletbezoek doet.

Zonder AI is het belangrijk de juiste velden op de juiste plek in te tekenen en kan het een risico zijn zodra bedden verplaatst worden.

AI is een vorm van slimme technologie die de kans op menselijke fouten verkleint.  Nachtrondes om te kijken of de bewoner nog goed in bed ligt, zijn door het gebruik van die slimme sensor niet meer nodig. Een digitale ronde komt ervoor in de plaats waardoor de bewoner beter slaapt.

Hendrika van Dijk, E-Health consultant

Ik vind de “slimme bril” of de “expertisebril”  een mooi technologisch hulpmiddel. Het is een interessante innovatie die steeds meer aandacht krijgt in de ouderenzorg en zorg voor mensen met een beperking.

In de zorg is technologie bedoeld om zorgverleners te ondersteunen en de kwaliteit van zorg te verbeteren.

De slimme bril is een toepassing waarmee zorgverleners terwijl ze zorg verlenen, expertise van deskundigen op afstand kunnen inschakelen. De bril is uitgerust met een ingebouwde microfoon en camera, waarmee de collega op afstand in real-time kan meekijken met de zorgverlener. Vervolgens geven ze dan feedback via audio of sturen een bericht die te zien is op het glas van de bril.

Het grote voordeel van deze slimme bril is dat zorgverleners de handen vrij hebben bij het zorgmoment om de zorgtaken effectiever uit te voeren. Het gebruik van slimme brillen vraagt om een nieuwe manier van werken. Het moet zorgvuldig worden geïmplementeerd. Belangrijk is om afspraken te maken over wie de bril draagt, hoe deze wordt opgeladen, en hoe deskundigen kunnen worden bereikt.

Bij de toenemende vraag naar zorg en het tekort aan personeel op de arbeidsmarkt kan de inzet een goed hulpmiddel zijn. Gebruik van de slimme bril verbetert de kwaliteit van zorg.

Angela Moenis, Consultant/projectleider zorgtechnologie

Datagedreven zorg vind ik het meest interessant.

Datagedreven zorg

Datagedreven zorg verandert de gezondheidszorg. Door uitgebreide gegevensverzameling en -analyse kunnen zorgverleners meer informatie inzichtelijk krijgen. Het helpt bij het stellen van diagnoses, het personaliseren van behandeling en zelfs toekomstige gezondheidsrisico’s voorspellen. Met behulp van datagedreven zorg komt er ook meer inzicht in de preventieve interventies. Een grote verandering omdat het grootste deel van de gezondheidszorg reactief is. De data kan cliënt- of patiëntgericht geanalyseerd worden. Zorg wordt persoonlijker. Het kan de zorgprofessionals efficiënter laten werken, de kosten verlagen en de algehele kwaliteit van zorg verbeteren.

Spraakgestuurd rapporteren

Spraakgestuurde rapportage in de zorg betekent efficiëntie en nauwkeurigheid. Door directe spraak om te zetten naar tekst verlicht het de administratieve last voor zorgprofessionals. Na het contact met cliënten/patiënten wordt er direct gerapporteerd. Het minimaliseert fouten en creëert meer tijd voor de zorgvrager door de zorgprofessional. Jouw data wordt juist en volledig gerapporteerd. En dat wil je graag!

Tjerry Hoekstra, projectmanager ICT & zorgtechnologie

Ik vind dat er veel toonaangevende technologische hulpmiddelen zijn. Track&trace wil ik graag toelichten. Het is een technologisch hulpmiddel dat de zorgprofessional helpt met het effectief uitvoeren van de zorgtaken.

Stel je voor je hebt snel een tillift, infuuspomp of rolstoel nodig. Op de plaats waar het hoort te staan kan je het niet vinden.

Hoe makkelijk is het dan om in de app op de zorgtelefoon te kunnen zien waar deze wel staat?

Wat heb je nodig om Track&Trace te gebruiken?

Voor het gebruik van de oplossing Track&Trace is een goed wifi netwerk nodig. Vaak biedt het bestaande wifi netwerk al de oplossing. Veel werk hoeft het dus niet meer te zijn!

Via de Bluetooth Low Energy (BLE) functie die in moderne wifi accespoints aanwezig is, kan het worden ingezet.

Vaak is het wifi netwerk fijnmazig genoeg om zeer nauwkeurig weer te geven waar het gewenste hulpmiddel zich bevindt.

Door een Proof of Concept (PoC) kan de zorginstelling het Track&Trace systeem gemakkelijk uitproberen.

De 8 meest gestelde vragen door zorgorganisaties over zorgdomotica beantwoord – deel 1

Zorgdomotica biedt veel voordelen voor de zorgvrager, de zorgprofessional én de organisatie. InfraHealth helpt organisaties bij het selectietraject van zorgdomotica. Dat doen we van Aanvraag tot Zorg, het moment dat
Lees meer...

Zorgtechnologie, daar wordt de zorg écht beter van

Als onafhankelijke dienstverlener op het gebied van zorgtechnologie bieden we alle kennis en kunde om zorginstellingen met IT-projecten te helpen. Wij hebben veel inzicht in de ontwikkeling van zorgtechnologie en
Lees meer...
Alex van Senten

Alex van Senten: een frisse blik op zorg-ICT

Alex van Senten startte op 1 november 2023 bij InfraHealth als consultant en projectleider. Hij werkte eerder bij leveranciers van zorgtechnologie, als technisch en salesconsultant. Hij stapte over naar de advieskant,
Lees meer...