Skip to content

Hendrika van Dijk is op 1 september 2022 gestart als consultant en projectleider Zorgtechnologie bij InfraHealth. Ze begon direct aan een opdracht bij een instelling voor gehandicaptenzorg. We vroegen hoe het werken bij InfraHealth haar bevalt en wat ze van de toekomst verwacht.

Hoe ben je bij ons terecht gekomen?

“Ik ben begonnen als verpleegkundige en wijkverpleegkundige bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Zo ken ik de zorg echt van binnenuit. Daarna werd ik projectleider Zorgtechnologie bij dezelfde organisatie. In de ruim vijf jaar dat ik dat deed, begeleidde ik veel projecten op het gebied van domotica en zorgtechnologie in de wijk. Zoals medicijndispensers, beeldbellen en het invoeren van robotica waaronder robot Tessa. Ik zie de verschuiving in de zorg, waarbij mensen langer thuis blijven wonen en er slimme oplossingen moeten komen om dat mogelijk te maken. Ik wil mijn opgedane kennis delen en ervaring opdoen bij andere zorgorganisaties om juist daaraan te werken. Daarom koos ik voor deze positie bij InfraHealth. En ik werk er nog maar net, maar ik merk echt al verschil! In mijn huidige positie heb ik niet meer het veilige gevoel van werken binnen één organisatie, waar je iedereen kent. Ik ga nu binnen steeds andere organisaties aan de slag: in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, voor ziekenhuizen… En hoorde mijn collega’s casussen bespreken. Bij sommige kan ik meedenken en heb ik goede ideeën, van andere kan ik juist nog veel leren.”

Wat interesseert je zo in dit werk?

“Eigenlijk alles!” zegt Hendrika lachend. “De verschuiving in de zorg. Iedereen weet dat technologie nodig is, maar lang niet iedereen vindt het leuk om het in te voeren, want het brengt veel veranderingen met zich mee. Veel zorgmedewerkers hebben een haat-liefdeverhouding met techniek. Techniek is leuk als het werkt, maar het werkt niet altijd. Ik vind het mooi om te laten zien hoe zorgmedewerkers met behulp van slimme toepassingen op een andere manier kunnen werken. Efficiënter, met een lagere werkdruk en met meer werkplezier. Ik zie ICT echt als een hulpmiddel om te zorgen dat kwaliteit van zorg geleverd kan worden, zodat cliënten kunnen genieten van goede zorg en dat zorgmedewerkers plezier hebben in hun werk.”

Wat neem je mee naar InfraHealth?

“Ik ben een vrouw! Haha, ik ben op dit moment wel de enige vrouwelijke consultant daar, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Waar wel om? Ik ben een doorzetter. Is er veel weerstand tegen de veranderingen die zorgtechnologie met zich meebrengt, dan ga ik net zo lang door totdat mensen wél de meerwaarde ervan inzien. Ik denk dat het daarbij erg helpt dat ik zelf in de zorg gewerkt heb. Als ik medewerkers spreek, dan hoor ik vaak “Oh ja, zij is één van ons, ze weet waar ze het over heeft.” Dan is het gewoon proberen de mensen zo goed mogelijk te informeren. En eerlijk zijn, in dat het niet altijd werkt. Ik doe het niet mooier voor dan het is, en benoem het ook als het tegenzit. Ik vraag de medewerkers dan wat zij nodig hebben om te zorgen dat het voor hen wél gaat werken, en blijf aan de slag tot de gekozen oplossing ook echt ondersteunend is in hun werk.

Waar kijk je naar uit in je nieuwe baan?

Ik vind het mooi om de werkvloer en de ICT-kant van de zorg samen te brengen. Ik wil graag in elke organisatie een kijkje in de keuken nemen en zien hoe medewerkers daar met ICT omgaan. En dan als verbindende factor mensen binnen die organisaties aan elkaar linken om het beter te laten gaan. Wie weet kan ik op den duur zelfs organisaties aan elkaar koppelen! Dat is nu nog niet zo ver, maar zo’n verbindende rol lijkt me in de toekomst heel leuk. Op die manier kunnen we echt werken aan oplossingen die de zorg verder brengen.

Lijkt het jou ook leuk om bij InfraHealth te komen werken? Bekijk dan onze vacatures!

De 8 meest gestelde vragen door zorgorganisaties over zorgdomotica beantwoord – deel 1

Zorgdomotica biedt veel voordelen voor de zorgvrager, de zorgprofessional én de organisatie. InfraHealth helpt organisaties bij het selectietraject van zorgdomotica. Dat doen we van Aanvraag tot Zorg, het moment dat
Lees meer...

Zorgtechnologie, daar wordt de zorg écht beter van

Als onafhankelijke dienstverlener op het gebied van zorgtechnologie bieden we alle kennis en kunde om zorginstellingen met IT-projecten te helpen. Wij hebben veel inzicht in de ontwikkeling van zorgtechnologie en
Lees meer...
slimme technologie

Toonaangevende zorgtechnologie

InfraHealth is de kennispartij voor technologie in de zorg. Daarom zijn we altijd alert op de technologische ontwikkelingen in de markt. We hebben een aantal collega’s gevraagd wat op dit
Lees meer...