Skip to content

Zorgdomotica biedt veel voordelen voor de zorgvrager, de zorgprofessional én de organisatie. InfraHealth helpt organisaties bij het selectietraject van zorgdomotica. Dat doen we van Aanvraag tot Zorg, het moment dat de zorg echt met de middelen kan werken. Maar wat is zorgdomotica precies en wat kun je ermee? In deze tweedelige blog geeft Consultant Gerwim Heerspink, specialist in zorgdomotica, antwoord op de 8 meest gestelde vragen.

Gerwim werkt als consultant bij InfraHealth. Met 10 jaar ervaring als woonbegeleider in de gehandicaptenzorg en de psychiatrie, weet hij wat de zorgprofessional nodig heeft om goed te kunnen werken. Hij haalt voldoening uit zijn werk als de gekozen zorgdomotica oplossing werkt zoals het is bedacht. De kwaliteit van de zorg voor de zorgvragers wordt daardoor groter, het werk van de zorgprofessional beter en leuker.

In deel 1 van deze blogserie lichtte Gerwim al een aantal vragen toe. In deze blog vertelt hij verder over de acht meest gestelde vragen over zorgdomotica.

Wie ervaart het grootste voordeel in het gebruik van zorgdomotica?

Iedereen die in de zorg werkt of zorg nodig heeft. Zorgdomotica zorgt voor meer werkgemak, meer eigen regie voor de zorgvrager en besparingen voor de organisatie. De arbeidsmarkt is nog steeds krap. Het bestaande personeel wil je op de juiste manier inzetten. Dat kan met zorgdomotica. Een voorbeeld: vroeger werden standaard nachtrondes gelopen. Inmiddels is bewezen dat zorgvragers tijdens die nachtrondes wakker worden. Door de verstoorde slaap, is een zorgvrager overdag minder alert. Dat heeft invloed op het gedrag van de zorgvrager. Als we digitale nachtrondes maken, heeft de zorgvrager een betere nachtrust. De zorgprofessional hoeft ook minder vaak naar een zorgvrager toe. Zorgdomotica leidt tot betere zorg en een lagere werkdruk.

Zijn er proeftuinen voor nieuwe producten?

De PoC kun je zien als de proeftuin voor de domotica van de geselecteerde leverancier. Voor zorgvragers zijn er nu proeftuinen, de Testruimtes. Daar vind je alle producten die bij een organisatie worden gebruikt. Nieuwe producten kun je daar ook testen. Groot voordeel is dat je direct kunt beoordelen of het nieuwe product aansluit op het bestaande netwerk. Er zijn ook zorgorganisaties die zich aanbieden om proeftuin te zijn om de nieuwste domotica uit te proberen. Zij geven leveranciers de kans om de nieuwe domotica in het ‘echte’ leven op de afdelingen te testen.

Kun je de middelen huren/ leasen of kopen?

Dat verschilt per leverancier en zorgorganisatie. Zorgorganisaties kunnen de producten kopen, leasen of kiezen voor Pay per Use. Bij Pay per Use betaal je alleen voor wat je werkelijk inzet en gebruikt aan domotica.

Waarom worden er dashboards gebruikt?

In een dashboard vind je een overzicht van alle alarmmeldingen die zijn gemaakt door de zorgvragers.  Het doel van een dashboard is dat je kunt beoordelen of de ingestelde alarmen voor de zorgvrager nog steeds nodig zijn en of de inzet van personeel juist is. Ook kun je een Business Intelligence (BI) tool inzetten, waarmee de dashboards van alle domotica met elkaar worden vergeleken en je in een oogopslag een overzicht hebt. Voor roosters maken is dat inzicht ideaal. Je kunt zien dat er op dinsdagochtend spits is en je daar extra mensen nodig hebt. De data uit de systemen wordt ook gebruikt als input voor de zorg-overleggen; je krijgt een mooi beeld van wat er nodig is voor een specifieke zorgvrager. Ook als er een escalatie is geweest, kun je precies terugkijken wat er is gebeurd.

Wil je meer weten over de nieuwste zorgdomotica en gebruik maken van onze kennis?
We staan graag voor je klaar! Neem contact met ons op:

📧 Mail naar info@infrahealth.nl of
📞 Bel naar 085 – 079 51 00

Ranesh Harpal: Verbetert zorg met technologische oplossingen

Ranesh Harpal werkt als Consultant en Projectleider ICT bij InfraHealth. Hij maakte de overstap naar InfraHealth om zijn technische en projectkennis nog beter in de praktijk te brengen. Met zijn
Lees meer...

De 8 meest gestelde vragen door zorgorganisaties over zorgdomotica beantwoord – deel 1

Zorgdomotica biedt veel voordelen voor de zorgvrager, de zorgprofessional én de organisatie. InfraHealth helpt organisaties bij het selectietraject van zorgdomotica. Dat doen we van Aanvraag tot Zorg, het moment dat
Lees meer...

Zorgtechnologie, daar wordt de zorg écht beter van

Als onafhankelijke dienstverlener op het gebied van zorgtechnologie bieden we alle kennis en kunde om zorginstellingen met IT-projecten te helpen. Wij hebben veel inzicht in de ontwikkeling van zorgtechnologie en
Lees meer...