Skip to content

Zorgdomotica biedt veel voordelen voor de zorgvrager, de zorgprofessional én de organisatie. InfraHealth helpt organisaties bij het selectietraject van zorgdomotica. Dat doen we van Aanvraag tot Zorg, het moment dat de zorg echt met de middelen kan werken. Maar wat is zorgdomotica precies en wat kun je ermee? In deze tweedelige blog geeft Consultant Gerwim Heerspink, specialist in zorgdomotica, antwoord op de 8 meest gestelde vragen.

Gerwim werkt als consultant bij InfraHealth. Met 10 jaar ervaring als woonbegeleider in de gehandicaptenzorg en de psychiatrie, weet hij wat de zorgprofessional nodig heeft om goed te kunnen werken. Hij haalt voldoening uit zijn werk als de gekozen zorgdomotica oplossing werkt zoals het is bedacht. Voor de zorgvragers wordt de kwaliteit van de zorg hoger. Het werk van de zorgprofessional beter en leuker.

Welke zorgdomotica wordt er gebruikt?  

Zorgdomotica wordt ingezet om de zorgvrager te ondersteunen. Dat betekent dat er meerdere soorten zorgdomotica worden gebruikt. De domotica wordt aangepast aan de behoefte van de zorgvrager. Dat kan een spreek-luisterverbinding of een hals-polszender zijn waarmee iemand zelf een alarm maakt. Het kan ook gaan over sensorbewaking via camera’s of dwaaldetectie.

Hoe wordt zorgdomotica ingezet? 

Bij zorgdomotica maak je onderscheid tussen actieve alarmering en passieve alarmering. Actieve alarmering is een hals-polszender. Passieve alarmering is een sensor aan het plafond die registreert of een zorgvrager ’s nachts uit bed gaat. Als deze binnen de ingestelde tijd niet terug is in bed volgt er een alarm. Over de inzet van camera’s verschillen de meningen. De vraag die je dan stelt is: Wil je het weten of wil je het zien? Bij slimme sensoren hoeft de zorgprofessional de camerabeelden niet te zien.  Je kunt het specifiek voor de zorgvrager instellen. De inzet van domotica moet altijd volgens de regels van de AVG en de Wet zorg en dwang.

Hoe gaat de selectie voor een bepaalde leverancier of product in z’n werk? 

De zorgorganisatie maakt samen met ons een pakket van eisen waarin wordt beschreven waaraan zorgdomotica voor de organisatie moet voldoen.  Naast de mensen van het management en ICT-medewerkers, adviseren wij altijd om de zorgprofessionals ook te betrekken bij het project. Zij weten precies wat de zorgvragers en zijzelf nodig hebben. 

Als het plan gereed is, worden er een aantal leveranciers uitgenodigd. Zij vertellen in een presentatie hoe zij de inzet van zorgdomotica zien. Na de presentaties wordt bepaald door de projectgroep welke leverancier het beste aansluit bij de zorgorganisatie. Met de gekozen leveranciers wordt het project vervolgd. Zij mogen dan door een Proof of Concept uit te voeren en laten zien hoe hun domotica werkt. 

Belangrijke vragen tijdens de Proof of Concept zijn: Wat wil je weten van de zorgvrager, welke meldingen zijn belangrijk om te krijgen? En hoe is de opvolging van een alarm? De domotica producten van de leveranciers kunnen technisch vaak hetzelfde. Het gaat er vooral om hoe de leveranciers aansluiten bij de wensen van de zorg en de behoeften van de zorgvragers. Dat bepaalt welke leverancier het project gegund krijgt.

Worden de producten eerst getest? 

Zeker worden de nieuwe producten eerst getest. Om te testen zijn er testlocaties nodig. Er zijn zorgorganisaties die splinternieuwe technologie omarmen. Zij zijn bereid om binnen de eigen zorgorganisatie een proeftuin te zijn voor de nieuwste zorgdomotica. Innovaties worden daar uitgebreid getest.

Er zijn ook zorgorganisaties die pas een innovatie willen inzetten als het al uitgebreid is getest. Zij willen geen risico nemen en gebruiken ‘bewezen’ zorgdomotica. Alles is mogelijk, zolang het past bij de wensen van de organisatie.

Na de selectie van een zorgdomotica leverancier, moet er worden getest met de technologie van de leverancier. Wij adviseren om eerst een Proof of Concept uit te voeren en een aantal maanden te testen. De geselecteerde leveranciers richten een zorg-appartement in  met hun eigen domotica. Het doel van de test is om te beoordelen welke domotica het beste past bij de organisatie.

Wil je meer weten over de nieuwste zorgdomotica en gebruik maken van onze kennis?
We staan graag voor je klaar! Neem contact met ons op:
📧 Mail naar info@infrahealth.nl of
📞 Bel naar 085 – 079 51 00

Zorgtechnologie, daar wordt de zorg écht beter van

Als onafhankelijke dienstverlener op het gebied van zorgtechnologie bieden we alle kennis en kunde om zorginstellingen met IT-projecten te helpen. Wij hebben veel inzicht in de ontwikkeling van zorgtechnologie en
Lees meer...
slimme technologie

Toonaangevende zorgtechnologie

InfraHealth is de kennispartij voor technologie in de zorg. Daarom zijn we altijd alert op de technologische ontwikkelingen in de markt. We hebben een aantal collega’s gevraagd wat op dit
Lees meer...
Alex van Senten

Alex van Senten: een frisse blik op zorg-ICT

Alex van Senten startte op 1 november 2023 bij InfraHealth als consultant en projectleider. Hij werkte eerder bij leveranciers van zorgtechnologie, als technisch en salesconsultant. Hij stapte over naar de advieskant,
Lees meer...